Buddha Bowls – miska plná zázraků

Co je to Buddha Bowl? Možná bychom to měli vzít úplně od začátku. Tento typ pokrmu vznikl před spoustou let (jak jinak). Legendy vyprávějí, že to bylo v dobách, kdy Buddha chodil na návštěvy ke svým věrným následovníkům. Doslova obcházel každý dům, všude se zastavil, aby se podíval, jak se mají a poslechl si, co je nového. U každého domu prý Buddha dostal hrst nějakého pokrmu, který se v té domácnosti zrovna připravoval a servíroval k večeři. Nosil s sebou vždy dřevěnou misku, a do té si nejspíš postupně umisťoval všechny tyto dary. Díky tomu měl na konci procházky k dispozici zajímavou variaci všech možných jídel a jeho večeře se tím pádem stala velmi pestrou.
tác s občerstvením
Díky této historce si i dnes můžeme naložit na talíř od každého něco a nemusíme se tak složitě rozhodovat, na co máme vlastně chuť. Například, zbylo vám trochu zeleninové směsi z předchozího dne, nebo jedna naběračka omáčky? Nemusíte je vyhazovat. Stačí, když k nim přidáte několik dalších surovin a můžete večeřet o něco zajímavěji než včera.
A jaké suroviny by měla obsahovat každá správná Buddha Bowl?
hůlky na misce
1.       Zelenina – tepelně upravená
Zeleninu můžete uvařit, dusit nebo orestovat. Fantazii se meze nekladou.
Můžete použít brambory, batáty, mrkev, brokolici, květák, hrášek, zelené fazolky, kapustičky, žampiony nebo jiné houby.
2.       Zelenina – čerstvá
Zde je možné do misky přikrájet trochu salátové okurky, ředkviček, papriky (zelené, žluté nebo červené) anebo rajčátek.
dřevěná lžíce
3.       Bílkoviny
Jste-li masožravec, nebojte se přidat jakékoli maso – kuřecí, hovězí, tuňáka nebo jinou rybu. Pokud nemáte přímo čerstvé maso, použijte klidně nějakou kvalitní šunku.
Pokud maso nejíte, můžete si orestovat tofu, sóju nebo seitan. Případně uvařte pár vajíček natvrdo.
4.       Obiloviny
Aby byla vaše večeře od základu nejen zdravá, ale i sytá, je dobré uvařit si trochu rýže, kus kus nebo bulgur.
5.       Luštěniny
Další dávku sytosti vašim pokrmům přidá třeba cizrna, čočka nebo červené fazole.
6.       Dipp
Zdá se vám po tomto výčtu ingrediencí, že bude toto jídlo pěkně suché? Nebojte se využít hummus, pomazánku, nebo si nějaký tekutý dipp přímo sami vytvořit – záleží, na co máte zrovna chuť. Zkuste se však vyhnout majonézám a tatarkám – v tom zdravá strava příliš nespočívá.
7.       Ořechy a semínky
Stejně jako na salát – a mimochodem, salát se nám bude také hodit k přípravě celého základu – můžeme celé jídlo na závěr posypat oříšky nebo semínky (třeba slunečnicovými nebo dýňovými). Jsou důležitým zdrojem živin, a navíc celé jídlo příjemně obohatí.