Afore.cz

Online magazín

Pšeničné klíčky jsou zdrojem biologicky cenných látek


Jisté je, že i za socialismu existovali průkopníci a zastánci tradic, které lidstvu přináší užitek, ale byly to jen první vlaštovky. Dnes se s trendy pěstování biopotravin, raw diet, makrobiotiky a Tradiční čínské medicíny setkáváme naprosto běžně nejen ve specializovaných prodejnách, ale i v supermarketech a e-shopech s potravinami.
Součástí tohoto procesu jsou také oprášené, tisíce let staré, poznatky o naklíčování semen. Jednou z nejvýznamnějších obilovin, které se vyskytují takřka denně na našem stole, je pšenice. Pokud pomineme problematický faktor lepku v souvislosti s nepřiměřenými alergickými reakcemi některých lidí, její zdravotní přínos je obrovský.
naklíčené cibulky.jpg

Co v sobě ukrývá pšeničný klíček

·         Je bohatým zdrojem vápníku, který se v něm vyskytuje ve vstřebatelné formě. Vápník posiluje nejen kosti a zuby, ale vyživuje i vlasy a pokožku. V tom tkví také zásadní rozdíl mezi celozrnnou a bílou moukou – zatímco celozrnné výrobky jsou komplexním výživovým prvkem, bílá mouka je o většinu těchto látek ochuzena.
·         Celá obilná zrna a tím pádem i klíčky, jsou zdrojem hořčíku, který je spolu s vápníkem základním výživovým minerálem. Je o něm známo, že je přítomen v 300 biochemických pochodech v organismu, od dýchání a okysličování krve, až po správnou funkci vnitřních orgánů a svalů. Hořčík také výrazně eliminuje stres a deprese.
·         Značný obsah železa v pšeničných klíčcích potírá anémii a vyživuje krev, obsah železa je v nich dokonce o 200 procent vyšší, než v mase.
·         Celozrnné obiloviny a zvláště klíčky podporují metabolické procesy v těle, zkvalitňují trávení. V klíčcích jsou přítomny cenné trávicí enzymy, bílkoviny se štěpí na aminokyseliny a škroby jsou přetvářeny na jednoduché cukry.
sazeničky řeřichy.jpg
·         Naklíčené obiloviny obsahují pochopitelně vlákninu. Ta je zásadní pro fungování trávicího traktu, především tlustého střeva. Česká republika je na předních pozicích rakoviny tlustého střeva také díky tomu, že velké množství lidí stále konzumuje nekvalitní potraviny z bílé mouky, bílého rafinovaného cukru, a s nedostatkem vlákniny.

Pšeničné klíčky jsou zdrojem biologicky cenných látek
Ohodnoťte příspěvek